Bir Ev Nasıl Boyanır?

Bir odayı ya da evi boyama işi, ilk defa yapacak olanından tecrübeli bir boyacı ustasına kadar herkes için iyi ve eğlenceli bir egzersizdir. Risksiz, ucuz ve hata yaparsanız kolayca düzeltebileceğiniz bir egzersiz…

Ancak fırça ya da rulonuzu elinize alıp hemen boya yapmaya başlamadan önce bir hareket planınızın olması son derece önemlidir. Bu yüzden biz de hazırlamış olduğumuz bu yazının evimi boyamak istiyorum deyip bir ev nasıl boyanır diye merak edenler herkes için pratik bir kılavuz olmasını amaçlıyoruz.

Evimi Boyamak İstiyorum

Boya Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Elbette boya badana yapmak için birtakım alet edevatlara ihtiyacınız olacak. Hepsine ihtiyacınız olmayabilir ancak bu malzemelerin başlıcaları şöyle;

  • Boya: Ne tür ve ne marka bir boya kullanacaksanız artık… Ne kadar almanız gerektiği konusunda işlem yapılacak alan hakkında hiçbir fikrimiz olmadığı için belli bir miktar veremiyoruz ama bu konuda nalburunuz size yardımcı olacaktır ya da bununla ilgili bize mesaj da atabilirsiniz.
  • Boya fırçası: Rulonun alamadığı kapı-pencere kenarları, tavan-duvar kesişimleri, düğme-priz kenarları vs. kısımlar için kestirme fırçası gibi çeşitli fırçalara ihtiyacınız olacak.
  • Boya rulosu: Boya badana uygulamasında özellikle geniş yüzeylerde bir numaralı yardımcınız olacak.
  • Boya sırığı: Yetişemediğiniz kısımlara ruloyla ya da fırçayla erişebilmeniz sağlayacak.
  • Alçı: Duvarlarınızda ufak çaplı çivi deliği gibi onarılacak bölgeler varsa biraz alçı kullanarak bu kısımları doldurup onarabilirsiniz.
  • Zımpara: Alçı ile doldurduğunuz ya da duvardaki diğer pürüzlü kısımları düzleştirmek için zımpara lazım olacak.
  • Macun bıçağı: İyi bir alçı vs. uygulamasını için macun bıçağı gerekecek.
  • Naylon örtü: Etrafın batmasını istemezsiniz. Mobilyaların, zeminin vs. üstünü örtmek içi işinize yarayacak.
  • Kağıt bant: Hem örtüyü sabitlemek hem de süpürgelik, kapı kenarı gibi yerleri bantlayarak taşırmadan boyayabilirsiniz.

6 Adımda Evinizi Boyayın

1 – Aksiyon planınızı oluşturun: Boya yapacağınız alanın boyama işi bittikten sonra nasıl görünmesini istediğini görselleştirerek başlayın. Kendini aynı renkteki dört duvar gibi basit bir şeyle sınırlamayın. Kişiliğinizi yansıtacak ne gibi farklılıklar yaratabileceğinizi çeşitli renk kombinasyonlarını düşünmek için kafa yorun.

2 – Renginizi seçin: Bunun çok kolay olmadığını biliyoruz. Binlerce renk arasında kendinizi çaresiz ve kararsız bir pozisyonda bulabilirsiniz. Öncelikle istediğiniz renge ulaşmak genel bir çerçeve oluşturun. Bu çerçeveyi oluştururken mesela şu 2 soruyu kendinize sorabilirsiniz;

  • Sıcak bir renk mi istiyorum, soğuk bir renk mi istiyorum?
  • Eşyalarımla nasıl bir renk iyi bir bütünlük sağlar?

Bu tür sorular sizi seçeneklerinizi daraltarak istediğiniz rengi bulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca renk seçiminizde seçtiğiniz rengin günün farklı kısımlarında ışığa bağlı olarak farklı görünebileceğini de unutmayın.

3 – Odayı ve duvarları hazırlayın: Duvarlarda ne varsa kaldırın ve işlem yapılacak alan eşyaları ise odadaki tüm eşyaları alanın ortasında toplayıp üzerine naylon örtüyle örtün. Aynı şekilde zemini de örtüyle kaplayın ki ne eşyalarınıza ne de zemine boya sıçramasın, daha sonra bir de bunları temizlemekle uğraşmayın ki bazı boya lekelerini çıkarmak oldukça zordur.

Örtüleri serdikten sonra biraz kağıt bant alıp süpürgeliklerin üzerini, priz ve düğmelerin kenarını, kapı ve pencere kasalarını bantlayın. Bunları sökebilirsiniz de ancak iyi bir şekilde bantlarsanız buna gerek kalmayacaktır. Örtü ve bantlama işlemleri sonrası duvardaki hasarlı kısımları bir spatula yardımıyla kazıyın. Ardından bu hasarlı hısımları alçı yardımıyla onarıp sonrasında zımparalayın.

4 – Boyanızı açıp karıştırın: Boyayı suyla veya tinerle seyreltmeniz gerekebilir, gerekirse önce seyreltip sonra gerekmiyorsa da direkt tahta bir çubuk kullanarak boyanızı karıştırın. Yine nalburunuz size yardımcı olacaktır.

5 – Boyama tekniğinizi belirleyin: İlk olarak tavandan başlayıp yukarıdan aşağıya doğru bir yol izleyin. Merkez olarak seçtiğiniz bir duvar varsa ve bu duvar diğerlerine nazaran daha koyu renkte olacaksa önce bu duvarın etrafındaki açık renkli kısımları boyayın. Böylece merkez duvara boya taşırsanız bile o duvar zaten daha koyu renkte olacağından üzerini kapatmak daha kolay olacaktır.

Fırça gerektiren hassas kısımları ve ruloyla halledebileceğiniz geniş kısımları ayırın. (Geniş alanları ruloyla boyamadan önce ya da sonra burası önemli değil) Hassas kısımları kestirme fırçası ile boyayın. Boya rulosunun kullanırken W şeklinde bir desen çizerek hareket edin. Birinci kat kurumadan ikinci kat boyayı sürmeyin. Kuruma işlemini hızlandırmak için pencereleri açmayı ve alanı havalandırmayı da unutmayın. Totalde astarla beraber 3 kat olacak şekilde aynı işlemleri tekrarlayın.

6 – Etrafı temizleyin: Kenar bantlarını çıkartırken boyanın tam olarak kurumuş olduğundan emin olun. Ekipmanlarınızı toplayın iyice temizleyin. Fırçaları yıkayın. Ve son olarak örtüleri de toplayıp süpürme-silme işlemi sonrası eşyalarınızı yerlerine yerleştirin.

Size 6 adımda evinizi nasıl boyayabileceğinizi anlatmaya çalıştık. Bu işlem sırasını takip ederek hareket edebilirsiniz. Eğer kendinizden emin olamıyorsanız ya da bununla vakit kaybetmek istemiyorsanız boyacı ustası ekibimizin her zaman size hizmet etmek için hazır olduğunu unutmayınız. Bize iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.